Roofing dak/bitumineus dakoppervlak

Wat is bitumen ?


Vandaag bestaan de bitumineuze dakbanen uit gemodificeerd bitumen. De huidige rollen roofing van bitumen zijn gewapend met een niet geweven polyester en/of glasvlies of andere types wapeningen die de dakbanen steviger maken. 

OPSPOREN WATERLEKKAGE met ROOKTEST, PREVENTIEVE INSPECTIE GROENDAK en ELK TYPE PLAT DAK, EXPERTISE VERSLAG voor VERZEKERING en GERECHTSPROCEDURE. lekdetectie plat dak;lekdetectie dak; lek opsporen plat dak; lek plat dak; lekdetectie plat dak limburg; lek dichten plat dak; lekdetectie plat dak prijs; waterlek opsporen plat dak; lek in plat dak; lek in plat dak herstellen; ROOKTEST PLAT DAK; WATERLEK OPSPOREN; lekdetectie; lekdetectie gent; lek opsporen; LEKDETECTIE PRIJS; opsporen waterlek; LEK IN DAK; dakwerkers; LEKKEN OPSPOREN

Roofing wordt op rol geleverd en in de vorm van stroken geplaatst. De roofing rol wordt daarbij in 1 of meerdere lagen aangebracht. Roofing kan je zowel lijmen als branden (met een gasbrander) op het dak.


Branden kost minder dan lijmen en wordt het vaakst toegepast maar dit is een complexe methode die de nodige kennis een vaardigheid vereist. Roofing branden houdt risico’s in op gebied van brandveiligheid. Groter risico op blaasvorming dikwijls oorzaak van slecht gebrande roofing.


De roofing lijmen is veiliger want geenbrandgevaar(er komt immers geen vuur aan te pas) maar wel duurder want de lijm is een extra kost.

Roofing lijmen kan je mogelijk zelf doen mits de nodige kennis en handigheid. Extra voordeel van lijmen is de waterbestendigheid, de lijm zorgt voor extra waterdichtheid.

Bitumen Dakbedekking

Bitumen, ook bekend als roofing, is nog steeds een van de meest populaire dakbedekkingen voor platte daken. Het heeft een relatief lage prijs, een lange levensduur en is onderhoudsvriendelijk.

Het wordt voornamelijk gebruikt als dakbedekking op platte daken, maar kan in principe ook op een licht hellend dak geplaatst worden. Het is een materiaal dat vervaardigd wordt uit aardolie. Door de toevoeging van gemodificeerde bitumen bij de productie is de kwaliteit van roofing, ten opzichte van vroeger, gevoelig verbeterd. De dakbedekking heeft tegenwoordig betere fysische eigenschappen (elastischer), gaat langer mee en is ook beter bestand tegen temperatuurschommelingen.

De levensduur van roofing wordt geschat op gemiddeld 20 à 40 jaar afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en de plaatsing, het merk en het onderhoud.

bitumen-dakbedekking
Roofing dak
bitumen rollen plat dak
Roofing branden

Zijn er voordelen en/of nadelen aan bitumen (roofing) dakbedekking ?


Voordelen roofing dak


 • Waterdichte eigenschappen, is goed bestand tegen vocht, mits een correcte plaatsing werd gehandhaafd met een correcte  naadverbinding tussen de verschillende stroken. 
 • Roofing of bitumen is relatief goedkoop in vergelijking met andere types dakbedekking voor platte daken. 
 • Eenvoudig in herstelling, blazen en scheuren in roofing of bitumen dakbedekking kunnen snel en eenvoudig hersteld worden.
 • roofing is combineerbaar met isolatie
 • Gemiddelde levensduur van 20 à 40 jaar. De effectieve levensduur is sterk afhankelijk van het merk, kwaliteit en de plaatsing. Ook het onderhoud speelt hier een grote rol in.
 • Beschikbaar in verschillende kleuren: zwarte roofing is de standaard, maar ook blauw,groen,  rood, wit, … is mogelijk. Witte roofing reflecteert het zonlicht beter waardoor het bitumen dak koeler blijft op warme dagen. Deze witte roofing kent meer en meer zijn opmars vanwege de minder hevige temperatuurschommelingen wat een positieve invloed op de levensduur heeft.


Nadelen roofing dak


 • Roofing met elastomeer (rubberachtige stof die de elasticiteit sterk verhoogt als ook de hechtkracht) toegevoegd is geschikt voor alle types ondergronden.  De flexibiliteit zorgt er voor dat de roofing dakbedekking het krimpen en uitzetten van onderliggende materialen, door temperatuurschommelingen, opvangt. Dit kan je als een voordeel bekijken maar het nadeel is dan weer dat deze type roofing daken minder goed bestand zijn tegen UV-straling. Daarom wordt doorgaans leislag of grind voorzien bovenop de bitumen. Zo wordt voorkomen dat het dak poreus wordt in de loop der jaren. Dit type roofing is minder goed bestand tegen UV-straling dan roofing op basis van plastomeren. Deze is beter bestand tegen UV-stralen en extreme temperaturen in vergelijking met elastomeren roofing. Hier is dus geen extra ballastlaag nodig bovenop de dakbedekking. Plastomere roofing is wel minder elastisch, waardoor het vooral toegepast wordt op daken die amper kunnen uitzetten of krimpen.
 • Dakroofing of bitumen dakbedekking wordt in tegenstelling tot EPDM dakbedekking aangebracht in stroken of banen. De naden tussen de verschillende stroken vormen een groter risico op lekkage. Een correcte plaatsing en goede naadverbinding is dus erg belangrijk om de waterdichtheid van je dak te garanderen. 
 • In tegenstelling tot EPDM waar je met 1 vlies een waterdicht geheel hebt om de waterdichtheid te garanderen, wordt bitumen dakbedekking vaak in meerdere lagen aangebracht.
roofing dak, roofing plaatsen platte daken, soorten roofing, platte daken, platdak bedekking, roofing lijmen, roofing of epdm, vloeibare dakbedekking, roofing dak herstellen, roofing prijs, roofing plat dak, vloeibare roofing, dakbedekking, plat dak constructietekening, bitumen dakbedekking, plat dak roofing, platte dak, roofing dak, detail plat dak, soorten dakbedekking,
Maandag - Donderdag
09:00 - 17:00
Vrijdag
09:00 - 16:00
Zaterdag - Zondag
Gesloten

   Like en deel op :

Copyright © Alle rechten voorbehouden